Budget: Hvordan lægger man et budget?

Det er vigtigt, at du har styr på din økonomi, hvis du vil sikre dig, at du ikke ender med at bruge alle de penge, der kommer ind på din konto hver måned. Samtidig er det vigtigt, hvis du vil i gang med en opsparing til eksempelvis udbetalingen på et hus. Hvis du er i tvivl om, hvordan du lægger et budget, så får du en række gode råd herunder. Du kan desuden læse mere om, hvordan du lægger budget, når du er flyttet hjemmefra her.

Start med at få styr på dine indtægter

Det første du skal gøre, når du skal i gang med at lægge et budget, er at skabe dig et overblik over dine indtægter. Du har formentlig en god idé om, hvor mange penge der går ind på din konto hver måned. Alligevel kan det være en praktisk at logge ind på din netbank og se, om der er nogle indtægter, du har glemt at medregne.

Du bør gå minimum 3 måneder tilbage, hvis du vil have det fulde overblik over, hvor mange penge du får ind om måneden. Det er dog en god idé at gå længere tid tilbage, så du er sikker på, at du har styr på alle dine indtægter. Som udgangspunkt vil banken bede dig om at gå 12 måneder tilbage, hvis du skal lægge et budget med henblik på at få lov til at oprette et lån i banken.

Dan et overblik over dine udgifter

Når du har skabt dit et overblik over de penge, som går ind på din konto hver måned, skal du gøre det samme med dine udgifter. Her er det især vigtigt, at du er omhyggelig, så der ikke er noget, du glemmer. Du bør gå minimum 6 måneder tilbage, når du skal finde dine udgifter, så du er sikker på, at du får det hele med.

Generelt skelner man mellem det, der kaldes for variable udgifter og faste udgifter. Dine faste udgifter er dem, du er sikker på, du skal betale hver måned. Eksempelvis til strøm, vand, varme og husleje. De variable udgifter er dem, du bruger på cafébesøg, tandlægeregning, frisør, tøj og så videre, og de kan altså svinge.

Når du danner dig et overblik over dine variable udgifter, er det væsentligt, at du får det hele med – også dem, som du kun betaler på årlig basis eller en gang hvert halve år. Du bør lægge lidt til, så du er sikker på, at du har taget højde for det hele. Det gælder særligt for de uforudsete udgifter, som du med garanti vil støde på.

Træk dine udgifter fra dine indtægter

Når du har dannet dig et overblik over både dine indtægter og dine udgifter, skal du i gang med at lave dit budget. Det gør du helt simpelt ved at trække dine udgifter fra dine indtægter. De penge, der er tilbage, når du har gjort det, er dit rådighedsbeløb – altså de penge, som du har til rådighed hver måned, som kan gå til enten en opsparing eller tant og fjas.

Hvis du skal lægge et budget med henblik på at få et lån i banken, er det vigtigt, at du er meget grundig. Du skal gennemgå det sammen med din bankrådgiver efterfølgende, og her vil det hurtigt blive bemærket, hvis der er noget, du har glemt. Det kan altså ikke hjælpe at pynte på tallene, da det vil blive opdaget – og hvis det ikke bliver opdaget, risikerer du at optage et lån, som du ikke har råd til.